Παρ21Μάι201008:31

 Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα της Β΄τάξης

Α΄τεύχος & Β΄τεύχος  2010

Υπεύθυνη σύνταξης: Κολάκη Αικατερίνη, δασκάλα της τάξηςΕκδρομή στο Χαλκειός


Την Τετάρτη 28 Απριλίου πήγαμε εκδρομή στο Χαλκειός. Το Χαλκειός είναι ένα μικρό χωριό προς τη νότια Χίο. Ήρθαν τρία λεωφορεία και μας πήραν. Εκεί είδαμε δύο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου και μια παιδική χαρά. Παίξαμε στην παιδική χαρά και στο γήπεδο. Παίξαμε ποδόσφαιρο, παίξαμε μήλα και σπιτάκι, κάναμε κούνιες, ανεβήκαμε στην τσουλήθρα, κάτσαμε στα αλογάκια. Κάποια παιδιά, μαζί με παιδιά άλλων τάξεων, πήγαν βόλτα στο χωριό και μάζεψαν λουλούδια, όπως ο αδελφός του Ανάργυρου, ο Κοσμάς? Πήγαμε στο σχολείο του χωριού. Μερικοί από εμάς έκαναν Γυμναστική με τα παιδιά της Α΄τάξης, ενώ άλλοι μπήκαν σε τάξεις. Στη Β΄τάξη που πήγαμε μας έδωσαν μια ζωγραφιά. Μαζί τους βγήκαμε φωτογραφία. Το μεσημέρι μπήκαμε ξανά στα λεωφορεία και γυρίσαμε στο σχολείο μας. Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός. Ήταν μια πολύ ωραία μέρα!  Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα.
Κατερίνα Ψώρρα, Δημήτρης Ζαννίκος, Ανάργυρος Λουμπαρδέας, Γιάννης Μπουλαζέρης, Εμμανουέλα Μαρουλά


Την Τετάρτη 28 Απριλίου πήγαμε εκδρομή στο Χαλκειός. Παίξαμε στην παιδική χαρά και στο γήπεδο. Παίξαμε ποδόσφαιρο, παίξαμε μήλα, κάναμε κούνιες, ανεβήκαμε στην τσουλήθρα, κάτσαμε στα αλογάκια. Σε λίγο μαζί με παιδιά άλλων τάξεων πήγαμε βόλτα. Πήγαμε στο σχολείο του χωριού. Μερικοί από εμάς έκαναν Γυμναστική με τα παιδιά της Α΄τάξης, ενώ άλλοι πήγαν σε τάξεις. Στη Β΄τάξη που πήγαμε μας έδωσαν μια ζωγραφιά. Μαζί τους βγήκαμε φωτογραφία.
Κατερίνα Ψώρρα

Την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 πήγαμε εκδρομή στο Χαλκειός. Εκεί παίξαμε ποδόσφαιρο, μήλα και περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Μακάρι να μας ξαναπάτε!
Εμμανουέλα Μαρουλά

Πήγαμε εκδρομή με το σχολείο στο Χαλκειός. Εκεί είδαμε δύο μεγάλα γήπεδα και παίξαμε μπάλα. Κάποια παιδιά πήγαν για περίπατο, άλλα έπαιξαν μήλα, άλλα μάζεψαν λουλούδια, όπως ο αδελφός μου ο Κοσμάς?μετά μπήκαμε στα λεωφορεία και γυρίσαμε στο σχολείο μας. Ήταν μια πολύ ωραία μέρα! Περάσαμε όμορφα!
Ανάργυρος Λουμπαρδέας

Την Τετάρτη στις 28 απριλίου τρου 2010 πήγαμε με το σχολείο εκδρομή στο Χαλκειός. Παίξαμε μήλα, ποδόσφαιρο και σπιτάκι. Πήγαμε με το λεωφορείο και περάσαμε πολύ ωραία. Μακάρι να ξαναπάμε.
Γιάννης Μπουλαζέρης

Χθες πήγαμε εκδρομή στο Χαλκειός με το σχολείο. Ήρθαν τρία λεωφορεία και μας πήραν. Το Χαλκειός είναι ένα μικρό χωριό προς τη νότια Χίο. Εκεί έχει δυο γήπεδα ποδοσφαίρου και μια παιδική χαρά. Κάποια παιδιά παίξαμε ποδόσφαιρο και άλλα πήγανε βόλτα στο χωριό. Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός και περάσαμε πολύ ωραία.
Δημήτρης Ζαννίκος

Πήγαμε στο Χαλκειός στο 5Χ5. εκεί παίξαμε ποδόσφαιρο και μήλα. Μετά κάποιοι πήγαν ποδαρόδρομο μέχρι το Σχολείο του Χαλκειούς. Εκεί οι μισοί έκαναν Γυμναστική και άλλοι μπήκαν στη Β΄τάξη. Η Στ΄ μπήκε στην Στ΄ τάξη.
Μαριστέλλα Γλύκα

 

 Η επίσκεψη της κυρίας Πηνελόπης


 

Την Πέμπτη 29 Απριλίου το πρωί ήρθε στην τάξη μας η κυρία Πηνελόπη. Είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μας είπε να τη φωνάζουμε σκέτο «Πηνελόπη». Στην αρχή μας μίλησε για τις χαριτωμένες φώκιες. Ζωγράφισε στον πίνακα μια φώκια. Μας είπε ακόμη ότι βοηθάει τις φώκιες.  Μια γυναίκα βρήκε ένα μωρό φώκιας που το είχε παρασύρει το κύμα και βούτηξε μέσα στη θάλασσα να το πιάσει και να το σώσει. Μετά το πήγε στη ΜΟm. Η κυρία Πηνελόπη μας έδειξε δυο βίντεο και φωτογραφίες. Το πρώτο έδειχνε τη γέννηση μιας φώκιας. Μας είπε ότι το 2007 τον Οκτώβριο πήγαν εκεί που ζουν οι φώκιες και έβαλαν μια κάμερα. Μια φώκια «Μονάχους μονάχους» πήγε στη φωλιά της? Την είδαν να γεννάει!... Στο δεύτερο βίντεο είδαμε να ταΐζουν ένα μικρό φωκάκι. Μου άρεσε πώς περιποιόντουσαν το φωκάκι Βικτώρια. Ζωγραφίσαμε κι εμείς φώκιες.. Μερικά παιδιά, όπως η Αγγελική και η Φυλλέρια της έδωσαν τις ζωγραφιές τους. Μας χαιρέτησε κι έφυγε. Περάσαμε καταπληκτικά στο ωραίο μάθημα της κυρίας Πηνελόπης? Μου άρεσε πάρα πολύ. Θα ήθελα να ξανάρθει.
Νίκος Βιδάλης, Στελλίνα Απέσσου, Μαριστέλλα Γλύκα, Παντελής Παγούδης, Παρασκευή Καραγιαννάκη

Την Πέμπτη 29 Απριλίου το πρωί ήρθε στην τάξη μας η κυρία Πηνελόπη. Στην αρχή μας μίλησε για τις χαριτωμένες φώκιες. Μετά είδαμε δυο βιντεάκια. Το πρώτο έδειχνε τη γέννηση μιας φώκιας. Το 2007 έβαλαν κάμερες σε μια σπηλιά και μετά από μήνες ήρθε μια φώκια και γέννησε. Στο δεύτερο βίντεο είδαμε να ταΐζουν ένα μικρό φωκάκι. Μετά ζωγραφίσαμε φώκιες.
Νίκος Βιδάλης


Σήμερα Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 είχε τα γενέθλιά του ο Ανάργυρος και έφερε την τούρτα. Μαζευτήκαμε όλοι και τραγουδήσαμε «Να ζήσεις, Ανάργυρε, και χρόνια πολλά». Μετά χτύπησε κουδούνι για έξω, αλλά μείναμε λίγο μέσα για να φάμε τούρτα. Φάγαμε και το πρωινό μας και για λίγο βγήκαμε έξω.Μετά από λίγο ήρθε η κ. Πηνελόπη και μας είπε για τις φώκιες «Μονάχους -μονάχους», είδαμε ένα βίντεο για τις φώκιες. Μετά ζωγραφίσαμε τη φώκια, που μας ζωγράφισε στον πίνακα. Μετά μερικά παιδιά, όπως η Αγγελική και η Φυλλέρια της έδωσαν τις ζωγραφιές τους. Μας χαιρέτησε κι έφυγε. Πέρασα καταπληκτικά και στα γενέθλια του Ανάργυρου, αλλά και στο ωραίο μάθημα της κυρίας Πηνελόπης.
Στελλίνα Απέσσου


Η κυρία Πηνελόπη μας μίλησε για τις φώκιες. Μας είπε ότι το 2007 τον Οκτώβριο πήγαν εκεί που ζουν οι φώκιες και έβαλαν μια κάμερα. Η φώκια «Μονάχους μονάχους» πήγε στη φωλιά της? Την είδαν να γεννάει!...
Μαριστέλλα Γλύκα

Την Πέμπτη ήρθε στο σχολείο η κυρία Πηνελόπη. Είναι από τη Θεσσαλονίκη. Μας είπε να τη φωνάζουμε σκέτο «Πηνελόπη». Μας μίλησε για τις φώκιες Μονάχους. Μας έδειξε δυο βίντεο και φωτογραφίες. Μας είπε ακόμη ότι βοηθάει τις φώκιες. Ζωγράφισε στον πίνακα μια φώκια. Μια γυναίκα βρήκε ένα μωρό φώκιας που το είχε παρασύρει το κύμα και βούτηξε μέσα στη θάλασσα να το πιάσει και να το σώσει. Μετά το πήγε στη ΜΟm.
Παντελής Παγούδης


Την Πέμπτη 29 Απριλίου μας επισκέφθηκε η κυρία Πηνελόπη. Μας μίλησε για τις φώκιες και μας έδειξε DVD. Μου άρεσε πώς περιποιόντουσαν το φωκάκι Βικτώρια. Μου άρεσε πάρα πολύ. Θα ήθελα να ξανάρθει.
Παρασκευή Καραγιαννάκη

 

Στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης


 

Την Παρασκευή 23 Απριλίου πήγαμε στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης, στο Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων.  Εκεί μας ξενάγησε η κυρία Ελένη. Μας έδειξε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Μερικά από αυτά ήταν μια πλάκα με ένα μολύβι (κοντύλι) και ένα σφουγγαράκι, όπου εκεί επάνω έγραφαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια, μια τσάντα που παλιά την έλεγαν «σάκα», διάφορα βιβλία και τετράδια των τότε δασκάλων και μαθητών? Μας έδειξε πώς ήταν στα χρόνια των παππούδων μας μια τάξη. Είδαμε τα ξύλινα θρανία, που κάθονταν τα παιδάκια, την έδρα που ήταν ανεβασμένη πάνω στο βάθρο για  να βλέπουν όλα τα παιδιά? Μας έδειξε τις ποδιές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου. Σε άλλη αίθουσα είχε παλιές κανάτες και ένα μπουκάλι, που είχε μέσα μουρουνέλαιο. Αλλού είδαμε παιχνίδια, που έπαιζαν τα παιδιά, τρεις σημαίες, μια παλιά «τηλεόραση» και προβολείς. Σε μια φωτοτυπία που μας έδωσε η κυρία Ελένη γράψαμε τι μας άρεσε και τι δε μας άρεσε. Μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση η πένα και το μελάνι μέσα στο μελανοδοχείο. Στο τέλος μας έδωσε ένα γλυκάκι και ένα φάκελο, που είχε μέσα ένα παιχνίδι. Πήγαμε  και σε ένα άλλο σχολείο? γι? αυτό χάσαμε το λεωφορείο? Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα.
Στελλίνα Απέσσου, Ανάργυρος Λουμπαρδέας, Γιώργος Φραγκιάς, Μάρκος Μεννής, Νίκος Βιδάλης

Στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης
Την Παρασκευή 23 Απριλίου πήγαμε στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης, στο Δημοτικό Σχολείο των Λιβαδίων.  Εκεί μας ξενάγησε η κυρία Ελένη. Πήγαμε σε μια αίθουσα που είχε ξύλινα θρανία, που κάθονταν τα παιδάκια. Σε μια άλλη αίθουσα είχε παλιές κανάτες και ένα μπουκάλι, που είχε μέσα μουρουνέλαιο. Σε άλλη αίθουσα είδαμε παιχνίδια, που έπαιζαν τα παιδιά. Σε μια φωτοτυπία που μας έδωσε η κυρία Ελένη γράψαμε τι μας άρεσε και τι δε μας άρεσε. Σε άλλη αίθουσα είδαμε τρεις σημαίες, μια παλιά τηλεόραση και προβολείς. Στο τέλος μας έδωσε ένα γλυκάκι και ένα φάκελο, που είχε μέσα ένα παιχνίδι. Πήγαμε  και σε ένα άλλο σχολείο? γι? αυτό χάσαμε το λεωφορείο?
Ανάργυρος Λουμπαρδέας, Γιώργος Φραγκιάς, Μάρκος Μεννής, Νίκος Βιδάλης

Στο Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης μας ξενάγησε η κυρία Ελένη. Μας έδειξε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Μερικά από αυτά ήταν μια πλάκα με ένα μολύβι (κοντύλι) και ένα σφουγγαράκι, όπου εκεί επάνω έγραφαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια, μια τσάντα που παλιά την έλεγαν «σάκα», διάφορα βιβλία και τετράδια των τότε δασκάλων και μαθητών, μια  παλιά «τηλεόραση». Μας έδειξε πώς ήταν στα χρόνια των παππούδων μας μια τάξη. Είδαμε τα θρανία, την έδρα που ήταν ανεβασμένη πάνω στο βάθρο για  να βλέπουν όλα τα παιδιά. Μας έδειξε τις ποδιές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου. Μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση η πένα και το μελάνι μέσα στο μελανοδοχείο. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα.                                                                                                                      
Στελλίνα Απέσσου

Τα γενέθλια του Ανάργυρου


Ο Ανάργυρος στις 29 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του. Έγινε κι αυτός 8 χρονών.
Εκείνη τη μέρα στο πρώτο διάλειμμα μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ήρθε η μαμά του για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Είχε φέρει μια τούρτα με παιχνίδια, που είχε πάνω οκτώ κεράκια και τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Η γεύση της ήταν σοκολάτα. Ήρθε και ο αδερφός του, ο Κοσμάς, που είναι στην Α΄τάξη. Αφού τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι, ο Ανάργυρος έσκυψε, έσβησε τα κεράκια και πήρε σαντιγύ με το δάκτυλό του, για να δει αν είναι ωραία! Του ευχηθήκαμε «Χαρούμενα γενέθλια» και «Στα εκατό». Βγήκαμε φωτογραφίες και διασκεδάσαμε. Πιστεύω ότι ο Ανάργυρος ήταν χαρούμενος, όπως κι εμείς. Αφού φάγαμε την τούρτα και ήπιαμε το χυμό μας, μας μοίρασε τα δώρα. Τι δώρα;  Ένα τσαντάκι γεμάτο με αυτοκόλλητα και ένα άλμπουμ, για να τα κολλάμε. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα. Ήταν μια διαφορετική στιγμή του σχολείου.
Δέσποινα Ροδίτη, Αγγελική Βούλγαρη, Δημήτρης Ζαννίκος, Θεοδόσης Σπανός, Παντελής Παγούδης


Σήμερα στην τάξη έκανα τα γενέθλιά μου. Η μαμά μου έφερε μια τούρτα και χυμούς. Κόψαμε την τούρτα και μετά μοίρασα τα δώρα στα παιδιά. Μου ευχήθηκαν «χρόνια πολλά». Η δασκάλα μου και η μαμά μου μας έβγαλαν φωτογραφίες. Ξέχασα να σας πω πως σήμερα έκλεισα τα οκτώ.
Ανάργυρος Λουμπαρδέας
 

Πέμπτη 30 Απριλίου 2010
Σήμερα στο πρώτο διάλειμμα μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ήρθε η μαμά του Ανάργυρου για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Είχε φέρει μια τούρτα με παιχνίδια, που είχε πάνω οκτώ κεράκια. Αφού τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι, ο Ανάργυρος έσκυψε, έσβησε τα κεράκια και πήρε σαντιγύ με το δάκτυλό του, για να δει αν είναι ωραία! Αφού φάγαμε την τούρτα και ήπιαμε το χυμό μας, μας μοίρασε τα δώρα, που ήταν ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα.
 Δέσποινα Ροδίτη


Σήμερα Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 είχε τα γενέθλιά του ο Ανάργυρος και έφερε την τούρτα. Μαζευτήκαμε όλοι και τραγουδήσαμε «Να ζήσεις, Ανάργυρε, και χρόνια πολλά». Μετά χτύπησε κουδούνι για έξω, αλλά μείναμε λίγο μέσα για να φάμε τούρτα. Φάγαμε και το πρωινό μας και για λίγο βγήκαμε έξω.Μετά από λίγο ήρθε η κ. Πηνελόπη και μας είπε για τις φώκιες «Μονάχους μονάχους», είδαμε ένα βίντεο για τις φώκιες. Μετά ζωγραφίσαμε τη φώκια, που μας ζωγράφισε στον πίνακα. Μετά μερικά παιδιά, όπως η αγγελική και η Φυλλέρια της έδωσαν τις ζωγραφιές τους. Μας χαιρέτησε κι έφυγε. Πέρασα καταπληκτικά και στα γενέθλια του Ανάργυρου, αλλά και στο ωραίο μάθημα της κυρίας Πηνελόπης.
Στελλίνα Απέσσου


Ο Ανάργυρος τα γενέθλιά του τα έκανε στο σχολείο. Φάγαμε τούρτα, που είχε επάνω τον Μπομπ Σφουγγαράκη και του τραγουδήσαμε. Ήρθε και ο αδερφός του, ο Κοσμάς, που είναι στην Α΄τάξη. Ήπιαμε χυμό και μας έδωσε δωράκια. Τα δωράκια ήταν άλμπουμ για αυτοκόλλητα. Μετά βγήκαμε έξω και παίξαμε μπάλα.
Θεοδόσης Σπανός

Σήμερα το πρωί ο Ανάργυρος έκανε τα γενέθλιά του στην τάξη. Έσβησε μία τούρτα του Μπομπ Σφουγγαράκη με οκτώ κεράκια. Μας κέρασε τούρτα και μας έδωσε από έναν χυμό. Στο τέλος μας μοίρασε δωράκια. Ήταν ένα τσαντάκι γεμάτο με αυτοκόλλητα και ένα μπλοκάκι.
Παντελής Παγούδης

Χθες στην τάξη ο Ανάργυρος έκανε τα γενέθλιά του. Μας κέρασε τούρτα και χυμούς. Η τούρτα που μας πρόσφερε είχε πάνω τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Την είχε φέρει η μαμά του, που μας την έκοψε. Βγήκαμε φωτογραφίες και διασκεδάσαμε. Μας χάρισε και δώρα. Τι δώρα; Αυτοκόλλητα. Πιστεύω ότι ο Ανάργυρος ήταν χαρούμενος. Το ίδιο και εμείς. Περάσαμε πολύ ωραία, γιατί ήταν μια διαφορετική στιγμή του σχολείου.
Αγγελική Βούλγαρη

Σήμερα ο Ανάργυρος είχε τα γενέθλιά του. Έφερε μια ωραία τούρτα. Μετά φάγαμε τούρτα. Είχαμε και δωράκια. Πέρασα πολύ ωραία!!!
Νίκος Βιδάλης

Ο Ανάργυρος στις 29 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του. Έγινε κι αυτός 8 χρονών. Έφερε τούρτα στα σχολείο και έσβησε τα κεράκια. Η τούρτα είχε πάνω τον Μπομπ Σφουγγαράκη και η γεύση της ήταν σοκολάτα. Μας κέρασε πορτοκαλάδα και μας έδωσε δωράκια αυτοκόλλητα. Του ευχηθήκαμε «Χαρούμενα γενέθλια» και «Στα εκατό»
Δημήτρης Ζαννίκος


Την Πέμπτη 28 Απριλίου του 2010 στο σχολείο είχε τα γενέθλιά του ο Ανάργυρος και είχε μία τούρτα Μπομπ Σφουγγαράκη και έσβησε τα κεράκια.
Γιάννης Μπουλαζέρης

 

 

Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα της Β΄τάξης Β ΄τεύχος2010


 

Ο τόπος μου, ο Βροντάδος

Παρουσιάζουν οι μαθητές,-τριες της Β΄ τάξης
του 2ου Δημοτικού Σχολείου ΒροντάδουΟ τόπος μου είναι όμορφος. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα. Έχουν όλα κήπους και πρασινάδα και φυτά και δέντρα. Οι άνθρωποι δεν είναι στριμωγμένοι, είναι γνωστοί, χαρούμενοι κι αγαπημένοι!..
Δέσποινα Ροδίτη

Ζω στον Βροντάδο. Το σπίτι μου είναι πάνω από τη θάλασσα. Τριγύρω έχει πολλά χωράφια και κήπους με τριαντάφυλλα.

Ανάργυρος

Ο τόπος μου είναι ο Βροντάδος. Είναι κοντά στη θάλασσα. Έχει ωραία λουλούδια μέσα σε ωραίους κήπους. Έχει πολλά χωράφια. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί ο ένας στον άλλο.
Εμμανουέλα

Ζω στον Βροντάδο. Η ζωή εδώ είναι πολύ ωραία. Τα σπίτια είναι μεγάλες μονοκατοικίες. Ο χώρος γύρω από τα σπίτια είναι χωράφια με λουλούδια και δέντρα. Οι άνθρωποι είναι καλοί, ευγενικοί κι αγαπημένοι.
Μαριστέλλα

Ο τόπος μου είναι όμορφος. Έχει ωραία θάλασσα και ωραία φυτά. Τα σπίτια είναι όμορφα και γεμάτα με λουλούδια. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα και οι άνθρωποι είναι φίλοι.
Παρασκευή

Τα σπίτια έχουν ωραία χρώματα και ωραία θέα.  Οι αυλές είναι γεμάτες με δέντρα και χρωματιστά λουλούδια. Οι άνθρωποι βγαίνουν βόλτα στη θάλασσα.
Κατερίνα
 
Τα σπίτια έχουν ωραία λουλούδια και αυλές. Οι κήποι είναι γεμάτοι με φρούτα και λαχανικά. Τα σπίτια έχουν ωραία θέα. Οι άνθρωποι βγαίνουν βόλτες και τα παιδιά πηγαίνουν το ένα στο σπίτι του άλλου.
Στελλίνα

Η ζωή στον τόπο μου μού αρέσει πάρα πολύ, γιατί έχουμε πρασινάδα, κήπους, μπορούμε να παίζουμε εύκολα ποδήλατο, πατίνι, μήλα, αυγά, κρυφτό? Μ? αρέσει πάρα πολύ!..
Φυλλέρια

Η ζωή στον τόπο μου είναι πολύ ευχάριστη. Τα σπίτια έχουν ωραίες αυλές και κήπους. Φυσικά, έχουν και γάτες. Είναι όμορφος ο τόπος μου! Οι άνθρωποι είναι καλοί, είναι φιλόξενοι ? Όλοι μου μιλάνε?
Νίκος

Η ζωή στην πόλη μου είναι ωραία. Τα σπίτια είναι μονοκατοικίες. Ο χώρος γύρω από τα σπίτια έχει πρασινάδα και λουλούδια. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι.
Αγγελική

Ο τόπος που ζω είναι ωραίος. Στον τόπο μου ζούμε ειρηνικά. Το σπίτι μου είναι διώροφο. Γύρω από τα σπίτια υπάρχουν χωράφια.
Γιάννης

Η ζωή στον τόπο μου είναι ωραία, πολύ ωραία?               
Παντελής

Η ζωή στον τόπο που ζούμε είναι πολύ ωραία. Τα περισσότερα σπίτια είναι μονοκατοικίες με μεγάλη αυλή και κήπο με λουλούδια. Ο κόσμος είναι ευγενικός και φιλόξενος.
Δέσποινα Ζώρα

Η ζωή στον τόπο που ζούμε είναι ωραία. Τα σπίτια είναι μονοκατοικίες. Γύρω έχουν κήπους και μεγάλες αυλές. Οι άνθρωποι ζουν άνετα.
Λευτέρης

Τα σπίτια είναι μεγάλα, ωραία και διώροφα. Έχουν μεγάλους κήπους και αυλές και πολλά λουλούδια. Οι άνθρωποι είναι γνωστοί και φίλοι μεταξύ τους.
Γιώργος

Η ζωή στον τόπο μου είναι πολύ ωραία. Τα σπίτια είναι πολύ μοντέρνα, είναι χρωματιστά. Τα σπίτια έχουν μεγάλη αυλή και κήπο. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και καλοί.
Δημήτρης

Η ζωή στον τόπο που ζω είναι ωραία. Τα σπίτια είναι μονοκατοικίες. Έχουν κήπους, αυλές και πρασινάδα. Έχει ωραία θέα και βλέπω τη θάλασσα. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, ευγενικοί και ενδιαφέρονται για τους γείτονές τους.
Θεοδόσης

Συναισθήματα-Β΄τάξη


 

Πότε νιώθουμε χαρά, λύπη, αγάπη, θυμό, φόβο?


Αγάπη
Νιώθω αγάπη για τον παππού μου.
Αγαπούσα και τρία αγόρια... Τώρα αγαπώ το ένα.

Φυλλέρια

Χαρά
Παντελής: Όταν αγοράζω παιχνίδια νιώθω χαρά.  
Ανάργυρος: Χαρά; Όταν μου δίνουν δώρα. Όταν παίζω μπάλα.
Αγγελική: ? όταν παίζω, όταν κερδίζω.
Δέσποινα Ροδίτη: ? όταν μου κάνουν δώρα και όταν παίζω.
Μάρκος: Χαίρομαι όταν μου φέρνουν δώρα και όταν πηγαίνω με τον μπαμπά μου για ψάρεμα.
Παρασκευή: ? όταν μου παίρνουν δώρα κι όταν είμαι στην αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς.
Θεοδόσης: Όταν έρχονται οι φίλοι μου στο σπίτι μου για να παίξουμε.
Δέσποινα Zώρα: Χαρά αισθάνομαι όταν πάω για ψώνια και όταν έρχονται οι φίλοι μου στο σπίτι μου.  
Εμμανουέλα: ? όταν έρχεται από την Αθήνα η νονά μου και το ξαδελφάκι μου.
Γιάννης: Νιώθω χαρά όταν βλέπω τον μπαμπά μου.
Δημήτρης: ? όταν παίζω με τους φίλους μου μπάλα και όταν βλέπω τον μπαμπά μου να έρχεται.
Νίκος ? όταν τρώω ένα αγαπημένο μου φαγητό.
Στελλίνα ? Κατερίνα: Χαιρόμαστε όταν μας λέει η κυρία Καίτη «Μπράβο».
Θυμός
Στελλίνα: Θυμώνω όταν με πιέζουν να κάνω κάτι που δε θέλω.
Ανάργυρος: Θυμώνω με τα ψέματα και με τις ζαβολιές.
Αγγελική: Θυμό νιώθω όταν κάποιος με ενοχλεί πολύ.
Δέσποινα Ροδίτη: Θυμό νιώθω όταν κάποιος με εκνευρίζει και όταν με χτυπάνε.
Νίκος: ? όταν με κοροϊδεύουν και ? όταν δε βρίσκω τις νότες στο πιάνο.
Μάρκος: Θυμώνω όταν μου παίρνουν τα πράγματά μου και όταν μου λένε ψέματα.
Δημήτρης: Νιώθω θυμό όταν με δαγκώνει ο αδελφός μου και όταν δε με παίζουν.
Παντελής: Όταν δε με παίζουν θυμώνω
Δέσποινα Zώρα: Θυμό αισθάνομαι όταν χάνω στα παιχνίδια και όταν με ξυπνάει η μαμά μου.


Φόβος

Μάρκος: Φοβάμαι όταν είμαι ψηλά στο βουνό.
Γιάννης: Νιώθω φόβο όταν βλέπω αράχνη.
Νίκος: ? όταν βλέπω μια αράχνη ή όταν ακούω νυχτερίδες.
Δέσποινα Ροδίτη: Φόβο νιώθω όταν κάποιος με τρομάζει. Φοβάμαι στο σκοτάδι.
Θεοδόσης: Όταν είναι σκοτεινά νιώθω φόβο.
Δημήτρης: Κι εγώ όταν είμαι κάπου σκοτεινά και όταν περνάνε πολλά αυτοκίνητα.
Στελλίνα: Φοβάμαι το σκοτάδι!..
Δέσποινα Zώρα: Φόβο αισθάνομαι όταν έχει σκοτάδια στο δωμάτιό μου ή όταν με πλησιάζουν σκύλοι.
Παρασκευή: Κι εγώ φοβάμαι όταν με πλησιάζει ένας άγριος σκύλος. Φοβάμαι κι όταν βλέπω εφιάλτες.
Αγγελική: Κι εγώ νιώθω φόβο όταν βλέπω εφιάλτες.
Κατερίνα: ? όταν βλέπω κακά όνειρα.
Ανάργυρος: Φοβάμαι το σκοτάδι και τα κακά όνειρα!


Λύπη
Αγγελική: Λύπη νιώθω όταν χτυπάω.
Δέσποινα Ροδίτη: Λύπη νιώθω όταν κάποιος μου παίρνει τα παιχνίδια μου και όταν μαλώνω με μια φίλη μου.
Ανάργυρος: Όταν με κοροϊδεύουν. Όταν με μαλώνουν.
Κατερίνα: Λύπη νιώθω όταν με μαλώνει η μαμά μου.
Φυλλέρια: Όταν με μαλώνει η μαμά νιώθω λύπη. Όταν κάποιος με προσβάλλει νιώθω πάλι λύπη.
Μάρκος: Λυπάμαι όταν με κοροϊδεύουν και όταν μαθαίνω άσχημα νέα.
Θεοδόσης: Όταν βλέπω στην τηλεόραση φτωχά παιδάκια που πεινάνε νιώθω λύπη.
Δέσποινα Zώρα: Λύπη αισθάνομαι όταν αρρωσταίνει ο αδερφός μου και όταν δε με αφήνει ο μπαμπάς μου να δω τηλεόραση.
Δημήτρης: Νιώθω λύπη όταν δε βλέπω το μπαμπά μου και όταν χάνει η ομάδα μου.
Νίκος: Νιώθω λύπη όταν σκέφτομαι τον παππού τον Πάνο.
Εμμανουέλα: Νιώθω λύπη όταν τελειώνουν οι διακοπές και γυρίζω στη Χίο.

 

Ποιος είναι ο «Μάρκος»;Πού βρέθηκε, τι έπαθε;
Για την περιπέτεια του «Μάρκου» μίλησε  για πρώτη φορά στην τάξη μας η Αγγελική. Αν θέλετε να μάθετε γι? αυτόν και όχι μόνο, αν θέλετε να παίξετε παιχνίδια ? τότε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της Mom (αν δεν ξέρετε ποια είναι αυτή θα μάθετε).

http://www.monachoulis.gr/displayITM1.asp?ITMID=14
http://mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=295

Φώκιες
Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο πιο μεγάλα και βαριά από τα θηλυκά (αρσενικά: μήκος 2.4 μετρά, βάρος 315 κιλά;
θηλυκά: μήκος 2,0 ? 2,4 μέτρα, βάρος 300 κιλά).
Τα μικρά της Μεσογειακής φώκιας έχουν μήκος περίπου 1 μέτρο και ζυγίζουν γύρω στα 15 - 18 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα μήκους 1-1,5 εκατοστών, χρώματος σκούρου καφέ έως μαύρου. Στην κοιλιά υπάρχει μία άσπρη κηλίδα, της οποίας το σχήμα διαφέρει χαρακτηριστικά σε κάθε φώκια αλλά και μεταξύ των δύο φύλων. Το τρίχωμα αυτό αντικαθίσταται μετά από 6-8 εβδομάδες από το χαρακτηριστικό κοντό τρίχωμα των ενήλικων ζώων.

 
Διαβάστε ποιες πληροφορίες βρήκαν οι μαθητές,-τριες της Β΄ τάξης για το «Μάρκο».

Ο «Μάρκος» είναι φώκια. Το όνομά του το πήρε από κάποιον κύριο Μάρκο, που τη βρήκε  τραυματισμένη. Πήρε τηλέφωνο τη Mom και εκείνοι με τη σειρά τους τον πήγαν στην Αλόννησο για να τον γιατρέψουν.  
Νίκος Βιδάλης

Ο Μάρκος είναι μια φώκια που την πυροβόλησαν στο δεξί μάτι.

Θεοδόσης Σπανός

Ο Μάρκος είναι ένα νεαρό φωκάκι, που βρέθηκε πυροβολημένο στο Μαντούδι της Εύβοιας. Έχει ένα σοβαρό κάταγμα στην άνω γνάθο. Τώρα είναι στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom.
Δέσποινα Ζώρα

Ο Μάρκος είναι μια μικρή φώκια «Μονάχους μονάχους». Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη σε μια παραλία. Τώρα βρίσκεται στη Mom, την οργάνωση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.
Φυλλέρια Ζύμαρη

Ο Μάρκος είναι φώκια. Βρέθηκε σε μια παραλία. Τραυματίστηκε στο ένα του μάτι. Τώρα βρίσκεται στη Mom.  
Μάρκος Μεννής

Ο Μάρκος είναι ένα φωκάκι. Βρέθηκε στην Εύβοια. Τι έπαθε; Τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο δεξί του μάτι. Τώρα είναι στο νοσοκομείο της Mom, για να θεραπευτεί.
Αγγελική Βούλγαρη

Ο Μάρκος είναι μια φώκια που βρέθηκε τραυματισμένη στο μάτι, στην Εύβοια. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο για φώκιες της Mom, στην Αλόννησο.
Παντελής Παγούδης

Ο Μάρκος είναι μια φώκια. Βρέθηκε σε μια παραλία. Ήταν χτυπημένος στο μάτι. Είναι στη Mom  και τον φροντίζουν.
Στελλίνα Απέσσου

Την ώρα που μας έλεγε η κυρία Πηνελόπη πως στο Κέντρο Περίθαλψης της  στην Αλόννησο δεν υπάρχει καμιά φώκια, εκείνη την ώρα βρέθηκε χτυπημένος ο Μάρκος, ένα μικρό φωκάκι. Τον βρήκαν χτυπημένο στην Εύβοια. Τον είχαν χτυπήσει με σφαίρα. Τον πήγαν στη Mom.
Μαριστέλλα Γλύκα

Ο Μάρκος είναι μια φώκια που βρέθηκε στην Εύβοια. Ήταν πληγωμένος στο μάτι και στο μάγουλο. Κάποιος τον πυροβόλησε. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Mom, που τον φροντίζουν, για να γίνει καλά.
Δέσποινα Ροδίτη

Ο Μάρκος είναι μια φώκια που βρέθηκε σε μια θάλασσα τραυματισμένη στο δεξί της μάτι από πυροβολισμό. Τώρα βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο για ζώα.  
Γιώργος Φραγκιάς

Ο Μάρκος είναι μια μικρή φώκια. Βρέθηκε τραυματισμένη στο μάτι από πυροβολισμό σε μια παραλία. Τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom, για να γίνει καλά.  
Δημήτρης Ζαννίκος

Ο Μάρκος είναι μια φώκια που βρέθηκε χτυπημένος στην άμμο. Τραυματίστηκε στο δεξί του μάτι. Τώρα είναι στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom.
Λευτέρης Καραπατσακίδης

Ο Μάρκος είναι φώκια που χτυπήθηκε από σφαίρα. Βρέθηκε στην Εύβοια από τη Mom. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Mom. Ελπίζω να γίνει καλά.  
Παρασκευή Καραγιαννάκη

Ο Μάρκος είναι μια μικρή φώκια που βρέθηκε πυροβολημένη στην Εύβοια. Τώρα είναι στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom. Προσπαθούν να τον ταΐσουν, γιατί μια βδομάδα ήταν χωρίς φαγητό.  
Εμμανουέλα Μαρουλά


Ο «Μάρκος», το φωκάκι

Την ώρα που μας έλεγε η κυρία Πηνελόπη πως στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom  στην Αλόννησο δεν υπάρχει καμιά φώκια, εκείνη την ώρα βρέθηκε χτυπημένος ο Μάρκος.
Ο Μάρκος είναι μια μικρή φώκια «Μονάχους μονάχους».
Βρέθηκε σε μια παραλία, στο Μαντούδι της Εύβοιας.
Ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο μάτι και στο μάγουλο. Έχει ένα σοβαρό κάταγμα στην άνω γνάθο. Τι έπαθε;  Χτυπήθηκε από σφαίρα. Κάποιος τον πυροβόλησε.
Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο για φώκιες στην Αλόννησο, δηλαδή στο Κέντρο Περίθαλψης της Mom, της οργάνωσης για την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Τον πήγαν εκεί για να τον γιατρέψουν. Τον φροντίζουν, για να γίνει καλά. Προσπαθούν να τον ταΐσουν, γιατί μια βδομάδα ήταν χωρίς φαγητό.
Ελπίζουμε να γίνει καλά.
4-5-2010

Οι μαθητές,-τριες της Β΄τάξης παρουσιάζονται με στίχους


 


«Ποιοι-Ποιες είναι;»


Ανάργυρος, Παρασκευή, ο Νίκος, η Αγγελική
κι όλα τα παιδιά μαζί κάνουν ομάδα φοβερή. Ανάργυρος
Ο Γιάννης κι η Αγγελική συνεργάζονται πολύ. Νίκος
Η Δέσποινα η ομορφούλα μοιάζει σα μαργαριτούλα. Δέσποινα Zώρα
Η μικρή η Δεσποινούλα έχει μια γλυκιά καρδούλα. Παρασκευή
Η φίλη μου η Παρασκευή είναι όμορφη πολύ. Θεοδόσης
Η γλυκιά η Αγγελικούλα έχει μάτια σαν καρδούλα. Παρασκευή
Η Παρασκευή και η Αγγελική είναι όμορφες πολύ. Δέσποινα Ροδίτη
Το ψηλό το Δημητράκι έχει καστανό μαλλάκι. Παρασκευή
Ο Λευτέρης ο καλός είναι, είναι έξυπνος.
Η Στελλίνα η καλή, διαβάζει σπίτι της πολύ. Ανάργυρος
Δείτε το το Παντελάκι, κολυμπάει σαν ψαράκι.
Ο Ανάργυρος, παιδιά, έχει μακριά μαλλιά.
Η Δέσποινα η Ροδίτη έχει ένα ωραίο σπίτι.
Η Δέσποινα η Ζώρα κρατάει πολλά δώρα.
Ο Λευτέρης κρατάει ένα πανέρι. Παντελής
Η Μαριστέλλα φοράει μια κορδέλα.
Η Παρασκευή φτιάχνει μια κατασκευή. Φυλλέρια   
Η Μαριστέλλα η γλυκιά τρώει και πολλά γλυκά; Νίκος


Παιχνίδια-Ελεύθερος χρόνος


Γιάννης και Εμμανουέλα κρατάνε μιαν ομπρέλα. Δέσποινα Zώρα, Κατερίνα
Είδα χτες τη Μαριστέλλα να κρατάει μιαν ομπρέλα. Θεοδόσης
Η Εμμανουέλα, που κρατούσε την ομπρέλα,
φώναξε το Θεοδόση που κρατούσε ένα καρότσι. Παντελής
Έλα, έλα, Παντελή, για να παίξουμε μαζί.
Χτες πήγα στο πάρκο παρέα με το Μάρκο. Θεοδόσης
Η Αγγελική με την Παρασκευή πήγαν Αγγλικά μαζί.
Η Κατερίνα κι η Στελλίνα βλέπουν μία μπαλαρίνα. Στελλίνα
Η Στελλίνα μένει κοντά στην Κατερίνα. Παντελής
Τη λένε Κατερίνα και παίζει με τη Στελλίνα. Δημήτρης
Παίζει μπάλα η Στελλίνα με τη γλυκιά την Κατερίνα.
Ο Ανάργυρος επέταξε ψηλά το χαρταετό του
κι ο Γιώργος του εφώναξε πως είναι και δικός του. Εμμανουέλα
Το καλό μου φιλαράκι είναι το μικρό Γεωργάκι. Παντελής
Με το Γιάννη, το Δημήτρη και με τ? άλλα τα παιδιά
παίζω μπάλα καθημερινά. Ανάργυρος
Ο Λευτέρης, ο ξεφτέρης, παίζει όλη μέρα μπάλα
στην παλιά μας την τραμπάλα. Παρασκευή
Ο Δημήτρης κι ο Θεοδόσης το Λευτέρη κυνηγούν
να τον πιάσουν δε μπορούν. Εμμανουέλα
Ο Λευτέρης παίζει μπάλα γύρω από την τραμπάλα. Αγγελική
Η Αγγελική και η Παρασκευή κάνουν κούνια στην αυλή. Γιάννης
Κοίτα την Αγγελική που διαβάζει μουσική. Δημήτρης
Η Παρασκευή και η Αγγελική κάνουνε γυμναστική.
Στο τέλος παίζουνε και μουσική. Δέσποινα Zώρα, Κατερίνα
Γιάννης και Εμμανουέλα τραγουδάνε μες στην τρέλα.
Ο Νίκος τρέχει πάνω κάτω
και στο τέλος πέφτει κάτω. Αγγελική, Γιάννης, Δέσποινα Zώρα


«Εκδρομές-Ταξίδια»


Ο Παντελής κι ο Νίκος μας πήγανε μια βαρκάδα,
μα στα βαθιά τους έπιασε να φαν μακαρονάδα. Εμμανουέλα
Ο Μάρκος ο ταξιδευτής πάει βόλτα ολημερίς. Δέσποινα Z., Γιάννης, Αγγελική
Ο Μάρκος πάει ψάρεμα να πιάσει καλαμάρια
μα καλαμάρια τίποτα δε βρήκε ούτε ψάρια.
Ξεκίνησε η Φυλλέρια να πάει σπίτι-σπίτι
να βρει ένα σπουργίτι.
Τα Δεσποινάκια πήγανε και ζήτησαν του Γιάννη
ένα βαθύ τηγάνι. Εμμανουέλα
Η Μαριστέλλα με την Εμμανουέλα πάνε στη Βενεζουέλα.
Ο Λευτέρης κι ο Δημήτρης πάνε εκδρομή στην Κρήτη.
Η κυρία Κατερίνα πάει βόλτα στην Αθήνα, μαζί με τη Στελλίνα. Δέσποινα Ρ.
Η Αγγελική κι η Μαριστέλλα πήγαν βόλτα στην Καστέλα. Στελλίνα
Η Παρασκευή ξεκίνησε να πάει Θεσσαλονίκη
κι η Αγγελική της έλεγε: «Μη φύγεις απ? το σπίτι!» Εμμανουέλα

Ο Καλός ποιμήν

 


 

 Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα της Β΄τάξης όλο το Α΄τεύχος

 


sel1.jpg sel2.jpg sel3.jpg

sel4.jpg sel5.jpg sel7.jpg

sel8.jpg sel9.jpg