Με αφορμή τους στόχους της ενότητας 21 της Γλώσσας της Β΄ τάξης «οι μαθητές να διαβάζουν και να ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες» και «να δίνουν οδηγίες προφορικά και γραπτά» συνδυάζοντάς τους με τις γιορτές του Πάσχα ασχοληθήκαμε με τη ζαχαροπλαστική. Διαβάστε τι έγραψαν. (Το κείμενο είναι μια σύνθεση από αυτά που έγραψαν τα παιδιά στα τετράδιά τους)    (Κ. Κολάκη-δασκάλα Β΄ τάξης)

Χτες στην τάξη μας είχαμε μια ιδέα: να πάμε στη βιβλιοθήκη και να κάνουμε ένα ρεβανί για τους δασκάλους και για την τάξη μας.

Βάλαμε τα υλικά πάνω στο τραπέζι. Μετρήσαμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το νερό.

Η κυρία έβαλε σιμιγδάλι σε ένα περίεργο «ποτήρι» με μοχλό και το ανοιγόκλεινε και το σιμιγδάλι έπεφτε στη λεκάνη. Κάναμε το ίδιο και με το αλεύρι.

Βάλαμε 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι, 1 κούπα αλεύρι, λίγο ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι και 1 βανίλια για μυρωδιά και τα βάλαμε όλα μέσα σε μία λεκάνη και τα ανακατέψαμε.

Σε μια άλλη λεκάνη βάλαμε 6 αυγά, τα ανακατέψαμε με 1 κούπα ζάχαρη και τα χτυπήσαμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να γίνουν μία κρέμα.

Ρίξαμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι μέσα στα αυγά.

Όταν ήταν έτοιμο το μείγμα το ρίξαμε στο ταψί που ήταν αλειμμένο με βούτυρο.

Πριν κάνουμε το σιρόπι έπρεπε να πάμε στο Ολοήμερο για να το ψήσουμε στον καινούργιο φούρνο που δώρισε ο Σύλλογος Γονέων στο σχολείο.

Το βάλαμε στο φούρνο που τον είχε ανάψει για να ζεσταθεί η κυρία Στάσα και το αφήσαμε να ψηθεί.

Είχε χτυπήσει κουδούνι για έξω, για διάλειμμα.

Μόλις μπήκαμε μετά το διάλειμμα μέσα στην κουζίνα μοσκοβολούσε.

Μετά γυρίσαμε στη Βιβλιοθήκη για να κάνουμε το σιρόπι.

Βάλαμε μέσα στο τσουκάλι 2 ½ κούπες ζάχαρη και 2 ½ κούπες νερό και έγινε άσπρο νερό. Το άσπρο νερό το βάλαμε στο μάτι της κουζίνας για να βράσει. Μέσα ρίξαμε φλούδες από λεμόνι. Το αφήσαμε 5 λεπτά να βράσει, ρίξαμε μέσα 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο και το αφήσαμε να βράσει ακόμα 5 λεπτά.

Βγάλαμε το ταψί από το φούρνο και το σιροπιάσαμε.

Η κυρία έριχνε το σιρόπι, το ρεβανί το ρουφούσε και η κυρία έβαζε ακόμα περισσότερο.

Το αφήσαμε στο σχολείο για να το φάμε την επόμενη μέρα.

Η κυρία είπε πως μπορούμε να το φάμε με παγωτό.

Β΄ τάξη (10-4-2014)