ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΒΑΤΑΣ  ΑΝΑΒΑΤΟΣ - ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

 Με αφορμή μια επίσκεψη στη  Χίο μπορείτε να περπατήσετε στο πανέμορφο μονοπάτι που βρίσκεται περίπου  25 Κm από την πόλη της Χίου στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Το μονοπάτι ξεκινάει από το την περιοχή Προβατάς (λόγω του Προβάτιου όρους)και καταλήγει κοντά στο μοναδικό χωριό  του Ανάβατου.
 Το μονοπάτι αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να επισπευτείτε το χωριό. Ο Ανάβατος πιθανότατα χτίστηκε για αμυντικούς λόγους , πάνω σε έναν βράχο. Τα τετρακόσια σπίτια του μέσα από τα τείχη , ήταν στενά και κατασκευασμένα από γκρι πέτρα με επίπεδες ξύλινες σκεπές και χαμηλές πόρτες. Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά από φοβερές σφαγές , το 1822 .
 Η διαδρομή περνάει μέσα από ένα δάσος. Το μονοπάτι, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι πετρόχτιστο και   αποτελεί μνημείο πολιτιστική κληρονομιάς.
 Βαδίζοντας στο μονοπάτι θα συναντήσετε πολλά φυτά και λουλούδια, όπως  καμπανούλες,  κλέφτες, ρίγανη και πολλά άλλα. Επίσης αρκετά ζώα όπως χελώνες, σπουργίτια, πέρδικες, σάβρες και πολλά έντομα!
 Επιπλέον θα θ θαυμάσετε την εκπληκτική θέα προς τα γύρω βουνά και τον Ανάβατο.
 Κατά μήκος της διαδρομής θα αντικρύσετε παλαιά λατομεία και θα παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο οι παλιοί άνθρωποι έβγαζαν το ρετσίνι από τα δέντρα  προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν.
 Κάποια στιγμή το πέτρινο μονοπάτι θα σταματήσει  και θα προχωρήσετε στο «ινδιάνικο»
 Καθώς θα περπατάτε θα χαλαρώνετε, θα ενθουσιαστείτε με το τοπίο, θα ηρεμήσετε και θα αισθανθείτε  μεγάλη χαρά.
 Αξίζει να πάτε γιατί είναι μια συναρπαστική εμπειρία και θα γνωρίσετε τον πολιτισμό της  εποχής της Τουρκοκρατίας.

  ΜΗΚΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ
2,6km
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κ. Χαλάτσης Γιώργος
Τηλ. Επικοινωνίας : 2271029027
Πρόσβαση
Με αυτοκίνητο μέχρι το σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι.
Εξοπλισμός
Καπέλο, αντηλιακό,γυαλιά, ηλίου, αθλητικά παπούτσια, ξηρά τροφή και νερό

 Η  πεζοπορία μπορεί να συνδυαστεί και με επίσκεψη στον Ανάβατο.