Τετ16Δεκ200909:04

 

 Απάντηση στα μηνύματα που παίρνουμε με αφορμή την παρουσία του Σχολείου μας στο βιβλίο της Γλώσσας της Δ΄τάξης του δημοτικού σχολείου

Φίλοι και Φίλες

Λάβαμε τα μηνύματά σας και σας ευχαριστούμε. Σας γράφουμε αυτό το γράμμα για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας για τα «Οικολογικά Σχολεία». Υπεύθυνος του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Σ΄ αυτήν έκανε αίτηση το σχολείο μας το 1998. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έπρεπε να το επιθυμούν ο διευθυντής και δυο τουλάχιστον δάσκαλοι και να έχουν ασχοληθεί με περιβαλλοντικά προγράμματα. Η αίτηση εγκρίθηκε και το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999.

Στόχος ήταν ένα καλύτερο αύριο. Να μάθουν οι μαθητές να προστατεύουν το περιβάλλον, να μην το ρυπαίνουν αλλά και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στη φύση. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο δάσκαλοι και μαθητές ασχολήθηκαν με την ενέργεια, το δεύτερο με το νερό και τον τρίτο με τα απορρίμματα. Κάθε χρόνο δάσκαλοι και μαθητές έφτιαχναν το Οικοκώδικα συμπεριφοράς που έλεγε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατέψουν το περιβάλλον και προγραμμάτιζαν δραστηριότητες. Έτσι οι μαθητές έκαναν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Βιολογικό Καθαρισμό, σε αιολικό πάρκο, σε χωματερή κ. ά., για να μάθουν περισσότερα πράγματα , καλούσαν στο σχολείο για να μιλήσουν στα παιδιά λιμενικούς, γεωλόγους, νερουλάδες, πήραν συνεντεύξεις από το Νομάρχη και το Δήμαρχο. Καθάρισαν ακτές, ανακύκλωσαν χαρτί και αλουμίνιο, έκαναν σκετς και κουκλοθέατρο σχετικά με το περιβάλλον, ζωγράφισαν, έκαναν κατασκευές και πολλές άλλες δραστηριότητες. Κάνοντας τα δύο τρίτα των δραστηριοτήτων που είχαν προγραμματίσει κατάφεραν να ονομαστεί το σχολείο μας « Οικολογικό» και να επιβραβευτεί με την οικολογική σημαία.

Εμείς σήμερα νιώθουμε περήφανοι που το σχολείο μας, πήρε αυτόν τον τίτλο και χαιρόμαστε που κι άλλα σχολεία της χώρας μας γνώρισαν το δικό μας απ? αυτήν τη δραστηριότητα και θέλουν να συμμετέχουν κι εκείνοι σ? αυτό το πρόγραμμα.

Δυστυχώς τώρα για το σχολείο μας  έχει τελειώσει αυτό το πρόγραμμα. Όμως εμείς ακόμα συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Κάνουμε ανακύκλωση πλαστικού και μπαταριών και παράλληλα προσπαθούμε να έχουμε το σχολείο μας καθαρό, χωρίς σκουπίδια και επιδιώκουμε να μη σπαταλάμε νερό και ενέργεια.

Σας ευχαριστούμε

Φιλικά

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

Του 2ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου

 

ΥΓ: Περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο μας μπορείτε να αντλήσετε από την νέα μας ιστοσελίδα : http://2dim-vront.chi.sch.gr