« Έκθεση δραστηριοτήτων από τη επίσκεψη στην Πολωνία, στα πλαίσια του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης / Comenius- Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις με αριθ. Σύμβασης : 2010 -1IS1 ?COM06-00567 -5  και τίτλο : Science, Math and Art Homes in Europe »

Ακολουθεί έκθεση πεπραγμένων από τις εκπαιδευτικούς Πλουμή Κων/να και Μιχαλακοπούλου Λουίζα που έλαβαν μέρος στην συνάντηση:

Επίσκεψη στο Ποντστάβοβα Δημοτικό Σχολείο Ζιελόνκας, Πολωνία 19 ? 24 /10/2010

Την Τρίτη 19 /10/2010 έφθασαν στην πόλη της Ζιελόνκα οι εκπρόσωποι όλων των ευρωπαϊκών σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ισλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία).
Την Τετάρτη 20 /10/2010 επισκεφθήκαμε το σχολείο. Γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό προσωπικό και ξεναγηθήκαμε στους χώρους τους. Παρακολουθήσαμε εκδήλωση που οργανώθηκε από τους μαθητές τους σχολείου, στο γυμναστήριο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί καλωσόρισαν τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σχολείων. Οι μαθητές παρουσίασαν  μία θεατρική παράσταση με οικολογικό χαρακτήρα, τραγούδησαν και έκαναν ερωτήσεις στους εκπαιδευτικούς , από τους οποίους ζητήθηκε να διαβάζουν ένα κείμενο γραμμένο από τους μαθητές με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με τη βοήθεια υπολογιστή  της Μαζοβίας περιοχής που βρίσκεται το σχολείο και της Πολωνίας. Την ίδια μέρα οι εκπρόσωποι των σχολείων πραγματοποίησαν συνάντηση, παρουσιάζοντας  το εκπαιδευτικό υλικό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές για το πρόγραμμα. Στη συνέχεια συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες των επερχόμενων διακρατικών μετακινήσεων. Το ίδιο απόγευμα οι αντιπροσωπίες των ευρωπαϊκών σχολείων παρακολούθησαν μία εκδήλωση στο σχολείο αφιερωμένη στους μαθητές της πρώτης τάξης. Οι μαθητές χόρεψαν και τραγούδησαν.
Την Πέμπτη 21/10/2010 οι εκπαιδευτικοί μπήκαν σε τάξεις του σχολείου και παρακολούθησαν το μάθημα. Εμείς παρακολουθήσαμε το μάθημα στην Γ΄ Δημοτικού ( μάθημα για τη διατροφή), στην Δ΄ Δημοτικού το της Γεωγραφίας, γυμναστική και το μάθημα των μαθηματικών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπαιδευτικών κατά την οποία ανταλλάξαμε πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα σχολεία μας. Ακολούθως αρχίσαμε να συζητάμε και να οργανώνουμε τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσουμε στα σχολεία μας μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 (ημερομηνία της επόμενης συνάντησης στην Ιταλία). Επίσης συζητήθηκαν τα στοιχεία που θα περιέχει ο ιστότοπος του προγράμματος για τον οποίο υπεύθυνη είναι η Εσθονία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη Βαρσοβία.
Την Παρασκευή 22/10/2010 το πρωί μπήκαμε στην Στ΄ τάξη μαζί οι δυο εκπρόσωποι του σχολείου μας ώστε να διδάξουμε. Πραγματοποιήσαμε κάποια ψυχοκινητικά παιχνίδια, ανοίξαμε το φάκελο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου μας για τα παιδιά της Πολωνίας, κάναμε κάποιες κατασκευές με τους μαθητές και τέλος μέσω μιας μικρής ταινίας τους παρουσιάσαμε τον τόπο μας. Το απόγευμα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο πρόγραμμα και συζητήσαμε για το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το e?twinning , το msn και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τέλος ρυθμίσαμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες σχετικά με τις μετακινήσεις μας. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στο σχολείο μικρό κονσέρτο αφιερωμένο στο Φ. Σοπέν, από τους μαθητές του σχολείου.
Το Σαββάτο 21/10/2010 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην πόλη της Βαρσοβίας και την Κυριακή 22/10/2010 αναχωρήσαμε από την Πολωνία.
Πριν από τη πραγματοποιηθείσα συνάντηση υλοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις από την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου:
1.    Ετοιμάστηκαν φάκελοι με γράμματα από τα παιδιά, ζωγραφιές, καρτ ποστάλ, νομίσματα, φωτογραφίες, μαστίχα.
2.    Δημιουργήθηκε ταινία  με την παρουσίαση του σχολείου και του τόπου μας.
3.    Δημιουργήθηκε λεξικό με ήχο με λέξεις στα ελληνικά και τα Αγγλικά που αφορούσαν χαιρετισμό και συστάσεις.
4.    Έγινε παρουσίαση στους γονείς του προγράμματος και των χωρών που συμμετέχουν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 10:30 πμ στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου μας.
5.    Το υλικό των δράσεων και των εκδηλώσεων δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας  σε αντίστοιχο σύνδεσμο που έχουμε δημιουργήσει ειδικά για αυτό : http://2dim-vront.chi.sch.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=71&Itemid=132 .