Πεμ8Δεκ201607:54

Ευρετήριο Άρθρου

Επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου όλες οι τάξεις του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί της Χίου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας και τις κυρίες Βροχαρίδου Ανατολή και Καλογεράκη Σοφία από το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπ.Χίου .              Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.  


        {besps}2016-2017/mmastixa{/besps}                                                                                      

 Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

Εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση της μόνιμης έκθεσης:

  • Πολυμεσικές εφαρμογές
  • Ταινίες τεκμηρίωσης
  • Μακέτες
  • Πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία (Από την ιστοσελίδα του Μουσείου)

Οι μαθητές των Α,Β,Γ τάξεων συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι :                                                    Ζώα και φυτά......αλλιώς!           

  Οι μαθητές των ΔΕ,ΣΤ τάξεων συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι:

                                  Παίζοντας...τότε και τώρα!