Δ΄τάξη

   Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Κλειδού για να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα για τη μαστίχα. Μαζί μας ήρθε και ένα άλλο σχολείο, το 3ο Χίου.

   Μας υποδέχτηκαν πολύ ζεστά η κυρία Στάσα και η κυρία Γεωργία.

   Εκεί είδαμε ένα PowerPoint για τους σκίνους και για τα συγγενικά τους δέντρα όπως η τσικουδιά, μας είπαν ότι τα Μαστιχοχώρια είναι 24, όσα και τα γράμματα του αλφαβήτου και ότι η μαστίχα καλλιεργείται μόνο στη Νότια Χίο. Είδαμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να «κεντήσουν» το δέντρο και μας είπαν ποια είναι η διαδικασία από το μάζεμα μέχρι το εργοστάσιο. Μας μίλησαν και για τα προϊόντα που μπορούμε να φτιάξουμε με τη μαστίχα, από φαγητά μέχρι και καλλυντικά.

   Μετά φτιάξαμε κι ένα κέικ με μαστίχα που θα το δίναμε σε ζαχαροπλαστείο για να μας το ψήσουν.

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις του Σχολείου μας επισκεφτήκαμε το   Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.  Εκεί η αρχαιολόγος κυρία Δέσποινα Τσαρδάκα μας ξενάγησε στο χώρο του Μουσείου. Στο τέλος όλα τα παιδιά φτιάξαμε με ζύμη ειδώλια και διάφορα άλλα αντικείμενα, εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του Μουσείου. Τις δημιουργίες μας τις εκθέσαμε στην αυλή του Σχολείου μας.


Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Αγγελική Βαρελλά επισκέφτηκε το σχολείο μας. Έτσι τα παιδιά των Γ΄ και Δ΄ τάξεων συναντήθηκαν μαζί της στη Βιβλιοθήκη. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το απόσπασμα από το μυθιστόρημά της «Καλημέρα Ελπίδα» , που βρίσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων για τη Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και έχει τίτλο «Σπύρος Λούης» . Έπαιξαν ένα παιχνίδι γνώσεων, άκουσαν τη συγγραφέα να τους δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη, αλλά και να τους απαγγέλει τις δικές της “Αλφαβήτες”. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και ζήτησαν από τη συγγραφέα να επισκεφτεί ξανά το σχολείο μας.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, ολοκληρώνοντας στο μάθημα της Γλώσσας την ενότητα που έχει τίτλο «Η ελιά», γνώρισαν τη μεγάλη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, καθώς αποτελεί μια πολύ υγιεινή και πλούσια σε γεύση τροφή, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ελληνική και στη μεσογειακή κουζίνα.

Αφού συνέλλεξαν συνταγές για φαγητά και γλυκά που φτιάχνονται με ελαιόλαδο, αποφάσισαν να φτιάξουν κέικ.

Έτσι την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 (Τσικνοπέμπτη) έφτιαξαν κέικ με σοκολάτα και με πορτοκάλι, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και γιόρτασαν έτσι τη δική τους... «Γλυκοπέμπτη».

Δείτε τους «Μικρούς ζαχαροπλάστες» να δημιουργούν, αλλά και να απολαμβάνουν τη δημιουργία τους.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 η Τρίτη και η Τετάρτη τάξη επισκεφτήκαμε το «Αντουάνικο», ένα από τα αρχοντικά του Κάμπου της Χίου.

Φτάνοντας με το λεωφορείο που μας μετέφερε, αντίκρυσα ένα μεγάλο, ψηλό, διώροφο κτήριο.

Μας υποδέχτηκε με πολλή αγάπη και χαμόγελο η κυρία Ματίνα, που μας είπε λίγα λόγια για το όνομα του αρχοντικού, μας εξήγησε ότι το οίκημα ήταν πολύ παλιό κι ότι από εκεί έκαναν εξαγωγές μανταρινιών. Επίσης μας ενημέρωσε ότι η ξενάγησή μας θα γινόταν μέσα από το παιχνίδι «του κρυμμένου θησαυρού». Έπειτα μας οδήγησε στην πίσω αυλή. Εκεί υπήρχε ένας όμορφος κήπος με λουλούδια και το περιβόλι με τα εσπεριδοειδή. Τα δρομάκια ήταν στολισμένα με άσπρο και μαύρο βοτσαλωτό.