Η σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα, τα οποία καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNISEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τις Η.Π.Α και τη Σομαλία.

          Ωστόσο, παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, τα δικαιώματά τους απέχουν πολύ από το να γίνουν σεβαστά. Οι θεμελιώδεις ανάγκες τους εξακολουθούν να μην ικανοποιούνται, γεγονός που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκατομμύρια παιδιά στερούνται το δικαίωμα να έχουν τροφή, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση. Πολλά, ακόμα, υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία, είναι θύματα πολέμου, κακοποίησης και κακομεταχείρισης,  και εμπορίας ανθρώπων.

         Για τον λόγο αυτό,  η μέρα της 20ης Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα επετείου, καθώς σε όλο τον κόσμο οργανώνονται εκδηλώσεις και καμπάνιες με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών.

        Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης του σχολείου μας μέσα από την συζήτηση και τον διάλογο ενημερώθηκαν για την επέτειο αυτή. Προβλήθηκαν βίντεο μικρής διάρκειας, μέσα απ τα οποία τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και προβληματίστηκαν για τις περιπτώσεις παιδιών που δεν λαμβάνουν ούτε τα βασικότερα από αυτά, όπως την τροφή, την αγάπη και την αποδοχή. (http://www.slideshare.net/stam72/ss-30225162) (https://www.unicef.gr/βίντεο-της-unicef-για-τα-δικαιώματα-των-παιδιών/a4-448-22).Επιπλέον, συμπληρώθηκαν φύλλα εργασίας με σχετικές προς το θέμα δραστηριότητες, και τέλος, δημιουργήσαμε δύο αφίσες που απεικόνιζαν τα δικαιώματα όλων των παιδιών.