Ο ντελάλης της Ερειθιανής

Ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου «Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με αναπηρία» και στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Ευαισθητοποίηση στην αναπηρία» που έχει αναλάβει η Γ΄ Τάξη, το σωματείο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου επισκέφτηκε το σχολείο μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους, που συναντάμε στην καθημερινότητά μας , οι οποίοι βιώνουν μια αναπηρία που πολλές φορές είναι αόρατη. Μετά από συζήτηση και διάφορες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον (COVID-19),οι μαθητές έδειξαν έμπρακτα την ίση μεταχείριση, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που αξίζουν από όλους μας.

 

 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

 

Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του "Κοινωνικού Αποκλεισμού". Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

 

Με γνώμονα τη μεταλαμπάδευση της παραπάνω αρχής για ισότητα με σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» οργανώθηκαν  εκδηλώσεις ενημέρωσης και βιωματικής ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών στην αναπηρία. Για την τήρηση των μέτρων προστασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού οι δράσεις έγιναν από τη δασκάλα ειδικής αγωγής σε κάθε τάξη χωριστά. Συνοπτικά στην Α’ τάξη και Β’ τάξη ξεχωριστά έγινε ενημέρωση με εικόνες της αναπηρίας και σωστή απόδοση ονομασιών. Εν συνεχεία τα παιδιά παρακολούθησαν ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Έπειτα οι μαθητές κλήθηκαν να συνεργαστούν για να φτιάξουν μια εικαστική δημιουργία χρησιμοποιώντας το αντίθετο χέρι τους από εκείνο που είναι το επικρατέστερο όσον αφορά την εκτέλεση συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και συνειδητοποίησης των δυσκολιών που ανακύπτουν ήταν γνώμονας των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Στη Γ’ τάξη οι μαθητές εφόσον παρακολουθούν πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία σε συνεργασία της δασκάλας ειδικής αγωγής με τη δασκάλα της τάξης καθόλη τη διάρκεια του τριμήνου, την παγκόσμια ημέρας αναπηρίας συμμετείχαν σε πρακτικές δράσεις βίωσης της δυσκολίας μιας αναπηρίας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν κάνει αρκετές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στην αναπηρία μέχρι στιγμής. Την Τετάρτη 1/12 οι μαθητές ενημερώθηκαν από το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου για την «αθέατη» πλευρά της αναπηρίας και έγινε μια δράση με μπαλόνια που μετέφεραν συγκεκριμένα μηνύματα. Την Παρασκευή 3/12 οι συγκεκριμένοι μαθητές σε συνεργασία τριών εκπαιδευτικών, δασκάλα της τάξης, δασκάλα ειδικής αγωγής και γυμναστή, έπαιξαν ένα παιχνίδι για τυφλούς προσομοιάζοντας τη δυσκολία με την τοποθέτηση μασκών στα μάτια. Λόγω έλλειψης ειδικής μπάλας boccia, οι εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν μια δικιά τους για τη συγκεκριμένη δράση με κουδουνάκια. Οι μαθητές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν την ακοή τους για να αποκρούσουν την μπάλα την αντίθετης ομάδας.

Η Δ’ τάξη αφού ενημερώθηκε μέσα από βίντεο για κάθε αναπηρία κανονίστηκε συνάντηση για κοινές δράσεις στο σχολείο μας με παιδιά του ειδικού δημοτικού σχολείου. Οι δράσεις εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων και έλλειψης χώρου αναβλήθηκαν προσωρινά. Τα παιδιά έφτιαξαν ζωγραφιές και διέθεσαν τα χρήματα από τον κουμπαρά τους για να πάρουν αναμνηστικά δώρα για τους μαθητές του ειδικού σχολείου. Το ειδικό σχολείο αντίστοιχα μας έστειλε μια ροδιά για να φυτευτεί στο σχολείο μας. Εύχομαι όσο θα μεγαλώνει η ροδιά και θα αποκτά γερές ρίζες έτσι να μεγαλώνουν και οι δεσμοί του σχολείου με το ειδικό και να δημιουργούν γερές βάσεις ευαισθητοποίησης στην αναπηρία! Στις τελευταίες τάξεις Ε’ και ΣΤ’ ξεχωριστά έγιναν αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών στην αναπηρία.

 

Τέλος απαντήθηκαν εύλογα ερωτήματα των μαθητών για την αναπηρία και επισημάνθηκε πως η αναπηρία μπορεί να προκύψει στη διαδρομή του κάθε ανθρώπου σε αυτή τη ζωή, βλέποντάς το σαν κάτι που μπορεί να αφορά και εμάς στο άμεσο μέλλον. Τα ευχολόγια και οι αποφυγές δε βοηθούν παρά στη διαιώνιση των ανισοτήτων. Συνεπώς όλοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, στην αλλαγή της ζοφερής πραγματικότητας των ατόμων με αναπηρία. Συνεπώς, το νόημα της ημέρας ενημέρωσης μπορεί να αποτυπωθεί στο εξής σύνθημα: «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»...

 

Η δασκάλα ειδικής αγωγής,

Ταλιάνη Ευστρατία

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρήθηκε το έθιμο του εορτασμού της γιορτής των Εισοδίων από το Σχολείο μας.  Το πρωί του Σαββάτου 20  Νοεμβρίου οι μαθητές του Σχολείου,  και οι γονείς τους στόλισαν με ευλάβεια την εικόνα. Το απόγευμα στις 19:30 έγινε με  λαμπρότητα και παρουσία  πιστών, η γιορτή στο αίθριο του Σχολείου. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας, η μεταφορά της στην εκκλησία της Παναγίας Ερειθιανής και η Ακολουθία του προεόρτιου εσπερινού. Και του χρόνου!

 

 

 

Tα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας για να τιμήσουν τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων αγωνιστών του ‘40   έκαναν απαγγελία ποιημάτων , τραγούδησαν, και παρακολούθησαν φωτογραφικό υλικό και βίντεο από αρχειακό υλικό του αγώνα των Ελλήνων .

 

Όπως κάθε χρόνο γιορτάσαμε την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Τούρκικο ζυγό. Οι μαθητές της Γ’ τάξης, με ποιήματα και τραγούδια, τίμησαν τη μνήμη των ηρωικών νεκρών της Χίου μας, κρατώντας άσβηστη της λευτεριάς τη φλόγα.

 

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας διοργάνωσε <<Κυλικείο>> στην αυλή του σχολείου  με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Το ποσό συγκεντρώθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό.

Την ίδια μέρα επισκέφθηκε το σχολείο μας ο παιδοδοντίατρος κ. Νίκος Χανδράς και μίλησε στους μαθητές όλων των τάξεων  για την σχέση της υγιεινής διατροφής με την υγιεινή των δοντιών.

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, η διατροφολόγος κ. Κική Βαγιάνου χάρισε  στους μαθητές της Α΄ και Δ΄ τάξης , στα πλαίσια του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον ταξίδι  στον κόσμο και τα μυστικά της υγιεινής διατροφής. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού η κ. Βαγιάνου παρέδωσε σε κάθε μαθητή  ένα βραβείο διατροφικής εκπαίδευσης.

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας, τον κ. Νίκο Χανδρά και την κ. Κική Βαγιάνου για την παρουσία τους στο σχολείο μας και τις ενδιαφέρουσες εμπειρίες και γνώσεις που χάρισαν στους μαθητές μας.

 

 

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Αγαπητοί μας μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, επικοινωνούμε μαζί σας μέσω της ιστοσελίδας του Σχολείου μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον Αγιασμό του Σχολείου μας και την έναρξη των μαθημάτων. Ο  Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας , σας καλωσορίζει και σας εύχεται Καλή Σχολική Χρονιά. Ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 8:30π.μ. στην Νότια αυλή, τα παιδιά θα προσέλθουν στις 8:15π.μ. Οι μαθητές της Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄τάξης από την είσοδο Ολοημέρου ενώ οι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄τάξης από την κεντρική είσοδο του Σχολείου μας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά του Σχολείου εκτός αυτών που με ιατρική γνωμάτευση χρησιμοποιούν προσωπίδα.

Τα παιδιά της Α΄τάξης θα τα παραλάβει στην είσοδο η δασκάλα τους, δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπονται γονείς εντός του χώρου του Σχολείου. Αμέσως μετά τον Αγιασμό όλα τα παιδιά θα αποχωρίσουν.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου( self test) είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές εκτός των παιδιών που έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο. Το self test θα διενεργείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο σπίτι και  τα παιδιά θα πρέπει να  δείχνουν την βεβαίωση στον δάσκαλό τους κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Για τον Αγιασμό και μόνο τα παιδιά θα κάνουν το self test την Κυριακή και όχι την Δευτέρα, ώστε να  προσκομίσουν βεβαίωση την Δευτέρα το πρωί, την Πέμπτη θα το κάνουν κανονικά και θα το προσκομίσουν την Παρασκευή.

Την Τρίτη  14 Σεπτεμβρίου τα παιδιά θα έλθουν στο Σχολείο κανονικά προσέλευση από 8π.μ προσευχή 8:15πμ με τις τσάντες τους για να παραλάβουν τα βιβλία τους και θα σχολάσουν  κανονικά στις 1:15μ.μ. Η ΕΊΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΈΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ  από την Τρίτη 14- 9- 21 και εξής ορίζεται Α΄, Β΄, και ΣΤ΄ από την είσοδο Ολοημέρου, Γ΄, Δ΄, Ε΄ από την κεντρική είσοδο. Η Πρωινή Ζώνη θα λειτουργήσει κανονικά  και το Ολοήμερο έως τις 3μμ καθώς δεν έχει έρθει ακόμα όλο το  προσωπικό.

Αναλυτικές γραπτές οδηγίες θα δοθούν την Τρίτη από τους δασκάλους των τάξεων.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

 

 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ  ΚΑΙ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΕΛΑΝΤΗ

Πεμ6Μάι202107:56

 

Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος - Self Test) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς.

 

 

 

 

Πατήστε εδώ για να καταβάσετε την εγκύκλιο για τα Self-Test της COVID-19.

Πατήστε εδώ για να καταβάσετε τη σχολική κάρτα για COVID-19.

 

 

Τρι20Απρ202111:14

Η διευθύντρια, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου μας, εύχονται σε όλους Καλό Πάσχα!

 

pashalini karta